Pesta porcina africana (African Swine Fever) este cauzata de un virus foarte rezistent in mediu, dar si in alimente, care afecteaza atat porcii domestici aflati in cadrul fermelor de porci comerciale, mari sau ale micilor fermieri, cat si porcii mistreti. Pesta porcina africana este produsa de un virus din familia Asfarviridae.
Pesta Porcina Africana (PPA)
Virusul pestei porcine africane (PPA) se transmite usor, prin contact direct sau indirect cu animalele: hranire, ingrijire, contact cu furaje, imbracaminte sau ustensile contaminate.
PPA (ASF) supravietuieste 6-10 zile in fecalele animalelor infectate si 3-6 luni in produsele de porc netratate termic. Daca acrnea de porc a fost congelata, virusul poate supravietui si mai mult. Boala poate fi preacuta, acuta, subacuta si cronica. In cazul primelor doua forme, simptomele sunt urmatoarele :
Odata infectate cu pesta porcina africana, rata de mortalitate este 100%, iar pierderile suferite de fermieri devin greu de suportat.
Virusul pestei porcine africane rezista in mediu in functie de:
Deoarece pesta porcina africana este o boala extrem de usor de raspandit, eliminarea focarelor trebuie realizata la fata locului, in cel mai scurt timp.
O serie de masuri pot fi corelate: incinerarea imediata a animalelor, efectuarea unei lucrari complexe de dezinfectie a tuturor spatiilor, echipamentelor, hainelor. Este necesara utilizarea combinata a incineratoarelor de deseuri animale, portilor de dezinfectie a autovehiculelor, robotilor de spalare, portilor de dezinfectie a mainilor si incaltamintei, echipamentelor de dezinfectie a adaposturilor.

